Erikoissijoitusrahasto Proprius Partners Micro Scandinavia
Micro Scandinavia osuuden arvo 04.10.2024 109,60 €
Erikoissijoitusrahasto Proprius Partners Micro Scandinavia on aktiivisesti hoidettu osakerahasto, jonka sijoitustoiminnan tavoitteena on saavuttaa rahasto-osuudelle mahdollisimman korkea arvonnousu pitkällä aikavälillä hajauttamalla varat sijoitusrahastolain ja rahaston sääntöjen mukaisesti.
Rahasto sijoittaa varansa sellaisten Skandinaviassa (Ruotsi, Norja ja Tanska) listattujen yhtiöiden arvopapereihin ja ensisijaisesti osakkeisiin, joissa yhtiöiden liiketoiminnalliset näkymät vaikuttavat lupaavilta suhteessa yhtiön osakkeen hinnoitteluun ja riskitasoon. Huomautamme, että Suomi ei kuulu rahaston sijoitusalueeseen, joten päällekäisyyksiä Suomi-osakkeisiin ei rahaston kautta tule. Käytämme lukuisia erilaisia kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia kriteereitä osana sijoitusprosessiamme.
Lisäksi rahaston tavoitteena on SFDR:n 8 artiklan mukaisesti edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien yhdistelmiä, ja sijoitusten kohteena olevien yritysten tulee noudattaa hyviä hallintotapoja. Näiden tavoitteiden edistämiseksi ja seuraamiseksi rahasto käyttää ulkopuolisten tahojen ylläpitämiä kestävyysarviointeja sijoituskohteiden kestävyysriskien sekä kestävyystekijöiden arviointiin. Rahasto tavoittelee selkeästi korkeampaa tuottoa kuin laajemmin sijoituksensa hajauttavat rahastot.
Rahaston minimimerkintä on 50 000 €.
Rahasto sijoittaa varansa sellaisten pienten ja keskisuurten skandinaavisten yhtiöiden arvopapereihin ja ensisijaisesti osakkeisiin, joissa yhtiöiden liiketoiminnalliset näkymät vaikuttavat lupaavilta suhteessa yhtiön osakkeen hinnoitteluun ja riskitasoon. Käytämme lukuisia erilaisia kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia kriteereitä osana sijoitusprosessiamme. Uskomme kuitenkin, että paraskin yhtiö voi olla huono sijoituskohde, mikä tarkoittaa sitä, että kiinnitämme liiketoiminnan laadullisten kriteereiden lisäksi aina huomiota osakkeesta tai arvopaperista maksettavaan hintaan. Rahaston sijoitustoiminta perustuu ns. bottom up -lähestymistapaan eli teemme valintamme yhtiötasolta lähtevään analyysiin perustuen.
Skandinaaviset osakkeet ovat menestyneet erilaisissa historiallisten tuottojen vertailuissa hyvin ja myös pienyhtiökentästä on löytynyt lukuisia erittäin menestyneitä yhtiöitä, jotka ovat luoneet omistajilleen korkeita tuottoja historiassa. Skandinaavisten osakemarkkinoiden koko on rajallinen erityisesti markkina-arvopohjaisesti mitattuna, mikä johtaa usein siihen, että esimerkiksi kansainvälisten suursijoittajien mielenkiinto kohdistuu markkina-arvoltaan suurimpiin ja likvidimpiin osakkeisiin, kun taas pienet ja keskisuuret yhtiöt voivat jäädä vähäisemmälle seurannalle. Ison rahaston on myös hankala toimia epälikvidissä pienyhtiökentässä eikä ETF-tuotetta (indeksiosuusrahastoa) ole tietääksemme olemassa Skandinavian pienyhtiömarkkinaan.
Pienyhtiöiden osakkeiden on havaittu akateemisissa tutkimuksissa tuottavan keskimääräistä paremmin (ns. pienyhtiöanomalia). Vastineeksi korkeasta tuottopotentiaalista pienyhtiöissä joutuu usein kantamaan kovempaa yhtiökohtaista riskiä kuin esimerkiksi suuryhtiöissä. Näin ollen salkunhoitajamme pyrkivät parhaansa mukaan välttämään suuria epäonnistumisia samalla, kun he etsivät potentiaalisia moninkertaistujaosakkeita. Riskienhallinnan osana pyritään huomioimaan yhtiökohtaisten riskien lisäksi muun muassa osakkeiden likviditeettiin ja rahaston toimialapainotuksiin liittyvät riskit. Sijoitukset tehdään lähtökohtaisesti pitkällä aikajänteellä, mutta joskus markkinoilla voi ilmetä myös lyhyemmän aikavälin mahdollisuuksia, joissa houkutteleva tuotto/riskisuhde perustelee sijoituksen tekemisen.
Rahasto seuraa vain rajallisesti Skandinavian osakemarkkinoiden indeksipainotuksia. Sijoituspäätökset tehdään ilman yleisindeksien asettamia rajoitteita. Tämän seurauksena rahaston tuottokehitys voi poiketa merkittävästi yleisestä markkinakehityksestä. Tämä puolestaan johtuu siitä, että rahastollamme on oletettavasti hyvin korkea aktiiviosuus (active share) eli rahaston koostumus poikkeaa selvästi verrannollisten yleisindeksien koostumuksesta. Proprius Partners Micro Scandinavia maksimoi ennemmin pitkän aikavälin tuoton kuin minimoi volatiliteetin. Rahasto-osuuden arvonheilunta voi olla ajoittain hyvin voimakasta ja kehotamme myös asiakkaitamme pitkäjänteisyyteen rahastosijoituksensa kanssa.
Ketterän sijoitustoiminnan takaamiseksi Proprius Partners aikoo rajoittaa Erikoissijoitusrahasto Proprius Partners Micro Scandinavian koon eli tehdä ns. soft closing -toimenpiteen, kun rahasto saavuttaa Proprius Partnersin hallituksen määrittelemän tavoitekoon. Tällä toimella on tavoite välttää ”norsu posliinikaupassa” -efekti.
Rahaston hallinnointipalkkio on 1.20 % p.a.
Rahaston tuottosidonnainen palkkio on 20 % vertailutuoton ylittävältä osalta.
Rahaston merkintäpalkkio on 0 % (5 % soft close -tilanteessa).
Rahastojen lunastamisesta peritään palkkio sijoitusajan mukaisesti seuraavasti:
Alle 1 vuotta: 2,0 %
Vähintään 1 mutta alle 3 vuotta: 1,0 %
Vähintään 3 vuotta: 0,0 %
Tarkemmat tiedot hinnoittelusta löydät rahaston avaintietoasiakirjasta, rahaston säännöistä sekä Proprius Partners Oy:n rahastoesitteestä
1. Ennen merkintää tutustu huolellisesti rahaston Avaintietoasiakirjaan, Rahastoesitteeseen sekä Sääntöihin. Niistä käy ilmi yksityiskohtaiset merkintä- ja lunastusehdot, jotka asiakkaana hyväksyt maksaessasi merkintämaksun. Merkinnästä tulee toimittaa viimeistään kolme (3) pankkipäivää ennen merkintäpäivää kirjallinen ilmoitus Proprius Partners Oy:lle, joko merkintälomakkeella tai verkkomerkintälomakkeella. Merkintälomakkeen liitteinä tulee toimittaa kaikki lisätietosivut.
2. Proprius Partnersin erikoissijoitusrahastoja voi merkitä kaksi kertaa kuukaudessa, kalenterikuukauden 15. päivä sekä kalenterikuukauden viimeisenä pankkipäivänä. Mikäli merkintäpäivä ei ole pankkipäivä, on merkintäpäivä sitä edeltävänä pankkipäivänä.Merkitsijän tulee ilmoittaa aikomuksestaan merkitä rahasto-osuuksia ja merkintään käyttämänsä rahamäärä viimeistään kolme (3) pankkipäivää ennen merkintäpäivää. Sijoitettavan summan tulee olla rahaston pankkitilillä merkintäpäivänä. Minimimerkintäsumma on 50 000 euroa, lisämerkinnän minimimerkintäsumma on 10 000 euroa. Maksakaa merkintäänne vastaava summa kyseisen rahaston pankkitilille. Merkitkää maksun viestikenttään asiakkaan nimi ja syntymäaika tai yrityksen Y-tunnus.
3. Yksityishenkilön ja/tai tämän edustajan tulee toimittaa merkinnän yhteydessä kopio voimassa olevasta henkilöllisyystodistuksesta. Yhteisöasiakkaan tulee toimittaa lomakkeen liitteinä kopiot allekirjoittajien voimassa olevista henkilöllisyystodistuksista. Mikäli allekirjoitusoikeus ei ilmene rekisteriotteesta, tulee lisäksi toimittaa kopio valtuutuksesta. Merkintätoimeksianto on sitova.
4. Merkintähinta on merkintäpäivän rahasto-osuuden arvo vähennettynä mahdollisella merkintäpalkkiolla. Vahvistuksen merkinnästä saa Proprius Partnersin asiakasportaalista.
Salkunhoitajat
Viktor Lindell
Salkunhoitaja
Viktor Lindell (KTM) on ollut alalla vuodesta 2005 ensin osakeanalyytikkona Fourton Rahastoyhtiössä ja sittemmin salkunhoitajana Ålandsbankenilla ja Taalerilla.
Viktorilla on monipuolinen kokemus niin skandinaavisista kuin keskieurooppalaisista yhtiöistä ja lisäksi listaamattomista suomalaisyrityksistä.
Ensimmäisen oman yrityksen Viktor perusti jo 16-vuotiaana puhelinosakekauppoja varten.
Viktor on jo pitkään keskittynyt skandinaavisiin osakkeisiin, erityisesti Ruotsin poikkeuksellisen laajan ja monipuoliseen osakemarkkinaan.
Viktor painottaa sijoitustyylissään pieniä ja keskisuuria yrityksiä, koska niiden joukosta on hyvä mahdollisuus löytää helmiä.
Viktor on onnistunut luomaan selvää ylituottoa Skandinaviassa arvo-osakkeilla, vaikka vastatuuli on ollut kova.
Vapaalla hän suuntaa usein merille veneilemään tai juoksulenkille sekä viettää aikaansa perheensä kanssa.
“If a business does well, the stock eventually follow.” Warren Buffet
Jonas Koivula
Salkunhoitaja
Jonas Koivula (KTM) tuli alalle vuonna 2004 Fourton Rahastoyhtiöön, josta hän siirtyi Taalerille vuonna 2011.
Jonas on Suomen arvostetuimpia Eurooppa-osaketaitureita ja on keskittynyt erityisesti saksankielisen Euroopan osakkeisiin eri sijoitustyyleillä.
Useimmat Suomen suurimmista institutionaalisista sijoittajista ovat luottaneet Jonaksen tekemiseen jo vuosikymmenen ajan.
Jonas on erittäin hyvä aistimaan markinoiden tunnelmia ja vetämään niistä johtopäätöksiä.
Jonas on voittanut Euroopan yleisen markkinakehityksen huomattavalla marginaalilla ja säännönmukaisesti.
Hänen harrastuksiinsa lukeutuvat monipuolinen kuntoilu, matkustelu ja koiransa kanssa puuhastelut
“The person that turns over the most rocks wins the game.” – Peter Lynch
Tuotetiedot ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia edistävistä tuotteista
Ei kestävää sijoitustavoitetta
Rahoitustuote edistää ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia, mutta ei tee kestäviä sijoituksia.
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvät rahoitustuotteen ominaisuudet
Tämä rahoitustuote edistää ympäristöön ja yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia. Sijoituskohteina olevien yritysten tulee noudattaa hyviä hallintotapoja. Näiden tavoitteiden edistämiseksi ja seuraamiseksi Proprius käyttää menetelminä poissulkemista, kestävyystekijöiden huomiointia sekä aktiivista omistajuutta ja vaikuttamista. Pyrimme aina saamaan mahdollisimman täydellisen käsityksen sijoituskohteiden yhteiskunnallisista sekä ympäristöllisistä vaikutuksista sekä käymään yhtiön kanssa dialogia näiden havaintojen perusteella. Rahoitustuotteiden sijoituskohteiden hyviä hallintotapoja analysoidaan ennen sijoitusta sekä monitoroidaan sijoitusten aikana epäkohtien osalta.
Sijoitusstrategia
Rahasto sijoittaa varansa sellaisten Skandinaviassa (Ruotsi, Norja ja Tanska) listattujen yhtiöiden arvopapereihin ja ensisijaisesti osakkeisiin, joissa yhtiöiden liiketoiminnalliset näkymät vaikuttavat lupaavilta suhteessa yhtiön osakkeen hinnoitteluun ja riskitasoon. ESG-ominaisuudet sisällytetään rahaston strategiaan siten, että rahasto ottaa PAI-indikaattorit huomioon sijoituksia tehdessään sekä Uprightin nettoimpaktin yhtiökohtaisesti. Lisäksi rahaston kokonaisnettoimpakti Uprightin laskemana on osana sijoitusprosessia.
Sijoitusten osuus
Rahaston nettovarallisuudesta vähintään 50 prosenttia odotetaan kohdistettavan sijoituksiin, jotka vastaavat rahaston ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyviä ominaisuuksia.
Ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien seuranta
Proprius Partners Oy:n salkunhoito käyttää pääasiassa sijoitustoiminnassaan Uprightin impaktilaskelmia, jotka tarjoavat arvion kohdeyhtiön vaikutuksesta ympäristöön ja yhteiskuntaan. Nettoimpaktilaskelma antaa pisteytyksen neljällä eri osa-alueella, joista muodostetaan yhtiön kokonaisnettoimpaktiluku. Lisäksi rahasto käyttää ilmasto- ja muita ympäristöindikaattoreita sekä yhteiskunnallisia indikaattoreita ympäristöön tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien saavuttamisen mittaamiseen siltä osin, kun asianmukaista tietoa on saatavilla suoraan kohdeyhtiöiltä itseltään.
Menetelmät
Toimiala- ja arvopohjaiset poissulkemiset
Poissulkemisten tarkoitus on rajata sijoitusaltistusta tietyille sektoreille tai toimintoihin, joita saatetaan pitää vahingollisina ympäristölle ja/tai yleisesti yhteiskunnalle. Toimialatarkastelussa arvioidaan yrityksen osallistuminen tiettyyn toimintoon käyttämällä mittarina kyseisestä toiminnosta saatavaa liikevaihtoa. Toimialapoissulkemiset syntyvät valitsemiemme tietojen tarjoajien tietojen ja menetelmien pohjalta.
Salkkua rakennettaessa sovelletaan poissulkemiskriteereitä, joilla rajoitetaan sijoituksia sellaisiin yrityksiin ja liikkeeseenlaskijoihin, joilla on huomattavia kytköksiä seuraaviin toimialoihin:
• Tupakka
• Kansainvälisten sopimusten vastaisiin aseisiin liittyvät yhtiöt
• Uhkapeliyhtiöt
• Aikuisviihteen tuottajat
Pääasialliset haitalliset vaikutukset (”PAI”, Principal Adverse Impact)
Sijoitusten kielteinen vaikutus kestävyystekjiöihin otetaan huomioon sijoituspäätöstä tehtäessä, mikä on kiinteä osa sijoitusprosessia.
Aktiivinen omistajuus
Proprius Partners Oy käy asiakkaidensa puolesta monimuotoista vuoropuhelua, jolla se pyrkii kannustamaan sijoituskohteena olevia yrityksiä parantamaan ympäristöön, yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan liittyviä käytäntöjään ja edistämään pitkän aikavälin näkökulman huomioon ottamista päätöksenteossa.
Rahaston nettoimpakti
Uprightin nettoimpaktilaskelma ottaa kantaa neljään aihealueeseen tasapainoin: Yhteiskunta, Tieto, Terveys sekä Ympäristö. Uprightin alusta laskee tuloksen kaikille neljälle osa-alueelle pisteytyksen käyttäen tutkimustuloksia sekä julkisesti saatavilla olevia tietoja yhtiöistä sekä toimialasta. Lopputuloksena syntyy yksittäinen nettoimpaktiluku, jota Proprius Partners käyttää kestävyysindikaattorina rahaston sekä yksittäisten sijoitusten osalta.
Sitovat osatekijät
Rahaston nettoimpaktin (Upright mallinnus) on aina oltava vähintään 0. Negatiivisten nettoimpaktin omaavien sijoitusten osalta rahaston salkunhoitotiimin on kerättävä perustelut sijoituksen tekemiselle sekä esitettävä uskottava selitys sille, miksi salkunhoitotiimin näkemys eroaa impaktilaskelmasta tai miten sijoituskohde voi parantaa impaktiansa. Vähintään 50 prosentilla rahaston sijoituskohteista on oltava positiivinen nettoimpakti (>0). Toimialakohtainen seulonta estää sijoittamisen niihin toimialoihin, jotka on Proprius Partnersilla poissuljettu.
Tietolähteet ja tietojen käsittely
Käytämme erilaisia sisäisiä ja ulkoisia tietolähteitä ja tietojen tarjoajia varmistuaksemme, että rahaston sijoitukset tehdään sen edistämien ympäristöön ja/tai yhteiskuntaan liittyvien ominaisuuksien mukaisesti. Päätietolähteen toimii Uprightin nettoimpaktilaskelmat, mutta niitä pyritään täydentämään yhtiökohtaisilla raportoiduilla tiedoilla.
Ulkoisille palveluntarjoajille suoritetaan vuosittain arviointi sovellettavien menetelmien selvittämiseksi ja tiedon laadun varmistamiseksi. Lisäksi salkunhoitotiimi käy jatkuvaa dialogia yhtiöiden ja Uprightin impaktilaskelmien epäkohdista ja mahdollisista väärinymmärryksistä.
Menetelmiä ja tietoja koskevat rajoitukset
Tietolähteet sekä metodologiat palveluntarjoajien osalta voivat vaihdella jatkuvasti ja ennusteet sekä tiedot voivat olla vajavaisia sekä reaalimaailman havainnoista poikkeavia.
Asianmukainen huolellisuus
Proprius Partners noudattaa jatkuvasti asianmukaista huolellisuutta keskustelemalla palveluntarjoajien kanssa ja kriittisesti tarkastelemalla tietojen ja ennusteiden laatua suhteessa Propriuksen omiin havaintoihin yhtiöiden toiminnasta sekä yhtiöiden omaan raportointiin.
Vaikuttamispolitiikat
Harjoitamme aktiivista omistajapolitiikkaa. Tapaamme omistamiemme yritysten ylintä johtoa sekä sijoittajasuhdejohtajia säännöllisesti, jolloin Propriuksella on hyvät kanavat vaikuttaa suoraan yhtiön toimintaan esimerkiksi nostamalla esiin mahdollisesti havaittuja epäkohtia yhtiön toiminnassa. Kontaktiemme kautta meillä on kommunikointimahdollisuus myös suuromistajiin sekä hallitusten jäseniin. Siksi Propriukselle paras tapa edistää aktiivista omistajuutta on olla säännöllisesti yhteydessä yhtiön johtoon ja muihin päättäviin elimiin.
Meille omistajuus tarkoittaa sitä, että seuraamme yhtiöitä ja niiden liiketoimintaa tarkasti ja käymme rakentavaa keskustelua yhtiön ylimmän johdon, omistajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Ylivoimaisesti parhaat vaikutusmahdollisuutemme ovat yleensä johdon kanssa käytävissä dialogeissa, joihin panostamme.
Erityisesti markkina-arvoltaan pienissä yrityksissä saatamme olla merkittäviä omistajia. Tämä voi tarkoittaa useiden prosenttien omistusta yhtiön koko osakekannasta.
Yhtiökokoukset
Käymme äänestämässä tai annamme valtakirjan muulle toimijalle äänestää rahastojemme puolesta yhtiökokouksissa silloin, kun uskomme, että se oikeasti edistää osuudenomistajiemme etua ja silloin kun koemme äänestettävien asioiden olevan erikoisen tärkeitä yhtiöille. Näitä tilanteita ovat esimerkiksi yrityskaupat sekä muut erityistilanteet.
Hallitus- sekä muut luottamustehtävät yhtiöissä
Merkittävistä omistusosuuksista voi seurata myös erilaisia mahdollisuuksia tai velvollisuuksia osallistua yhtiön hallitustyöhön tai muihin luottamustehtäviin yhtiön sisällä. Nimitystoimikuntiin osallistuminen ei ole rahastojemme osuudenomistajien edun mukaista ilman painavia syitä, koska sisäpiiritiedolle altistuminen voi rajoittaa salkunhoidollista vapautta. Emme myöskään päästä nimitystoimikuntiin salkunhoidon ulkopuolista henkilöä, sillä nimitystoimikunnan jäsenillä tulisi olla hyvä käsitys yhtiöstä ja/tai yhtiön toimialasta.
Hallitustyöhön emme osallistu, sillä se rajoittaa salkunhoidollista vapautta merkittävästi.
Meille omistajuus tarkoittaa sitä, että seuraamme yhtiöitä ja niiden liiketoimintaa tarkasti ja käymme rakentavaa keskustelua yhtiön ylimmän johdon, omistajien ja muiden sidosryhmien kanssa. Ylivoimaisesti parhaat vaikutusmahdollisuutemme ovat yleensä johdon kanssa käytävissä dialogeissa, joihin panostamme.
Valtakirjaneuvonantajan käyttö
Voimme käyttää arvopaperimarkkinalaissa tarkoitettua valtakirjaneuvonantajaa, jonka kotipaikka on Suomessa tai kolmannessa maassa, jos palveluja tarjotaan ETA-alueella. Valtakirjaneuvon-antajalla tarkoitetaan yhteisöä, joka liiketoimintanaan analysoi säännellyllä markkinalla kaupankäynnin kohteena olevan osakkeen liikkeeseenlaskijan julkistamia tietoja muodostaakseen niiden perusteella sijoittajien äänestyspäätöksen tueksi selvityksiä tai laatiakseen äänioikeuden käyttöön liittyviä neuvoja ja suosituksia.