Salkunhoitajiemme track recordit ja pari sanaa aktiivimanagereiden ahdingosta

Picture of Olli Viitikko

Olli Viitikko

Jumalakin saisi lopulta kenkää salkunhoitajana

Proprius Partnersin yritysesittelykalvopaketissa käytämme kuuluisan hedge fund -rahastonhoitajan, John Paulsonin, viisautta: ”We think the most important criteria for selecting an investment firm are the manager, team, and track record.” Useimmat asiakkaistamme tai asiakkuutta harkitsevista ovat myös erittäin kiinnostuneita meidän tiimistämme ja historiallisista näytöistämme eri sijoitusstrategioilla ja maantieteellisillä alueilla. Tehokkuuden nimissä kirjoitettakoon tämä kertaalleen auki.

Track recordeista puhuttaessa useiden sijoittajien tiedossa on esimerkiksi Warren Buffettin näytöt Berkshire Hathawayn luotsaajana. Tuottolukema vuosien 1964 ja 2022 välillä on yhteensä lähes 3,8 miljoonaa prosenttia ja vuositason tuotto täten keskimäärin noin 19,8 prosenttia. Vastaavalla aikavälillä S&P 500 -indeksi on tuottanut ”ainoastaan” 9,9 prosenttia vuodessa ja kumulatiivinen tuotto on hieman alle 25000 prosenttia.

Buffettinkaan erinomaisen pitkä ja tuottoisa track record ei ole tullut ilman haastavampia ajanjaksoja suhteessa yleiseen markkinakehitykseen USA:n markkinoilla. Esimerkiksi finanssikriisin jälkeen Buffett hävisi muistaakseni hyvin pitkiä, jopa yli 10 vuoden periodeja S&P 500 -indeksille. Monissa paikoissa olisi saattanut siis tulla kenkää jopa Omahan oraakkelille. Viime vuosina muun muassa Applen erinomainen kehitys on kattanut monien junnaavampien perusbisnesten keskinkertaista kehitystä. Buffett on onnistunut kehittymään sijoittajana läpi vuosikymmenten ja myös muuttamaan sijoitustyyliään huomattavasti eri asentoon kuin mistä hän lähti aikoinaan liikkeelle – osin myös megalomaaniseen kokoluokkaan paisuneista varoista johtuen.

Käytännössä kaikki sijoittajat, niin yksityishenkilöt kuin instituutiosijoittajat, kokevat ajanjaksoja, jolloin valittu sijoitusstrategia ei ole erityisen toimiva tietyissä markkinaolosuhteissa. Tällöin erityisesti salkunhoitajilla on vaarana saada kenkää, mikäli asiakkailla tai varainhoitofirman johdolla ei ole riittävää ymmärrystä kyseisestä sijoitusstrategiasta ja sen käyttäytymisestä eri olosuhteissa. Myös yksityissijoittajan uskoa saatetaan koetella toden teolla, kun upeiden tuottojen sijaan tuleekin surkeita tuottoja.

Aktiivisen salkunhoidon teemasta on tehty erinomaisia kirjoituksia, kuten Even God Would Get Fired as an Active Investor. Linkki tekstiin:

 https://alphaarchitect.com/2016/02/even-god-would-get-fired-as-an-active-investor/. 

Lisäksi Proprius Partnersin toimitusjohtaja Niko Fagernäs kirjoitti huhtikuussa lukemisen arvoisen tekstin apinoista tikkaa heittämässä:

 https://proprius.fi/apinat-tikanheitossa/.

Proprius Partnersin salkunhoitajien kokemus eri varainhoitoyhtiöistä

Propriuksen salkunhoitotiimi eli Mika Heikkilä, Olli Viitikko, Jonas Koivula, Viktor Lindell ja Niko Fagernäs ovat olleet työuransa aikana töissä yhteensä ainakin seuraavissa varainhoito- tai rahastoyhtiöissä: Taaleri, Fourton, Conventum, Pohjola, Sampo, Danske, Ålandsbanken, SKOP, Arctos ja Aktia. Yhdistävimmät tekijät salkunhoitajilla ovat Taaleri (kaikilla) ja Fourton (Koivula & Lindell) sekä lyhyen aikaa Aktia (kaikilla). Kokenein kettu on Heikkilä, joka aloitti salkunhoitajana vuonna 1994. Myös Koivula on katsonut saksankielisen Euroopan osakkeiden perään jo vuodesta 2004, ja Lindell aloitti toimialalla vuonna 2005. Edellisissä työpaikoissamme ennen Proprius Partnersia salkunhoitotiimimme vastasi noin 750 miljoonan euron osakevarojen hoidosta. Ilahduttavaa perspektiiviä tiimiimme tuo se, että salkunhoitajamme ovat syntyneet 1960-, 1970-, 1980- ja 1990-luvuilla, joten jos joku saattaa olla paperimies, joku toinen saattaa olla diginatiivi.

Huomautamme, että alla esitetyt tuottohistoriat eivät ole tae, ennuste tai arvio tulevasta kehityksestä.

Proprius Partnersin salkunhoitajien näytöt Suomi-osakkeissa

Propriuksen Suomi-salkunhoitajina toimivat Mika Heikkilä ja Olli Viitikko. Mika on luultavasti Suomen tunnetuin ja arvostetuin salkunhoitaja, jolla on pitkäjänteisiä ja varsin menestyksekkäitä näyttöjä Suomi-osakekentästä läpi vuosikymmenten (ja minä (Olli) ilkeän kirjoittaa näin).

1) Mediassa taannoisista rahastoistamme eniten palstatilaa 2010- ja 2020-luvuilla sai Heikkilän ja Viitikon hoitama suomalaisiin pienyhtiöihin sijoittanut erikoissijoitusrahasto, joka oli salkunhoitokautemme aikavälillä 2.12.2013-31.7.2021 selvästi parhaiten tuottanut Suomi-osakerahasto +357,6 prosentin tuotolla (21,9 prosenttia p.a.) kaikkien kulujen jälkeen (kuten muissakin tuottoluvuissa tästedes). Olemme tyytyväisiä tuottolukuihin, mutta enemmänkin olisi ollut tarjolla, ja monesta avopaikasta emme ampuneet maaliin tai oikeastaan jätimme kokonaan laukomatta. Myös Suomen pienyhtiömarkkina yleisesti nautti kerrassaan erinomaisesta kehityksestä kyseisellä periodilla ja tuotti +354,1 prosenttia (21,8 prosenttia p.a.) OMX Helsinki Small Cap -tuottoindeksillä mitattuna. OMX Helsinki Cap -tuottoindeksi sen sijaan tuotti noin +175,8 prosenttia (14,2 prosenttia p.a.) eli isot yhtiöt jäivät telineisiin pienyhtiökenttään nähden.

On hyvä muistaa, että Suomen pienyhtiöindeksiin ei ole ETF-tuotetta ja tuskin on tulossakaan likviditeettisyistä eli kyseessä on mielikuvituksellinen indeksi, johon ei voi sellaisenaan sijoittaa muuten kuin ostelemalla yksittäiset osakkeet itselleen ja pitämällä painot samoina eli ikään kuin itse ETF:ää pyörittäen – onnea vaan sen yrittämiseen. On ilmeistä, että meillä oli kova myötätuuli rahastokaudellamme, mutta toisaalta myötätuulesta ei ollut tietoakaan, kun perustimme rahaston ennakkoluulottomasti vuoden 2013 joulukuussa. Suomalaiset pienyhtiöt eivät kiinnostaneet juuri ketään, mutta me näimme siellä runsaasti mahdollisuuksia. Samoja mahdollisuuksia näemme nyt, kun suomalaiset pienyhtiöt ovat monin paikoin romahtaneet (osin yliampuneilta tasoilta). Tein reilu viikko sitten nopean laskuharjoituksen Bloombergillä, jonka mukaan Proprius Partners Micro Finlandin salkun osakkeet ovat painotetusti noin 48 prosenttia alas viime vuosien huipuistaan. Tämä antanee jonkinmoista kuvaa pienyhtiömarkkinaan kohdistuneesta huuhtelusta.

2) Mika Heikkilän Suomeen arvosijoitusfilosofialla sijoittavien rahastojen kumulatiivinen track record aikavälillä 30.9.1999-31.7.2021 on +899,8 prosenttia eli varsin tasan 10x rahat takaisin, jos on ollut alusta asti mukana. Vuotuinen tuotto oli kyseisellä jaksolla noin 11,1 prosenttia. Vastaavat luvut OMX Helsinki Cap -tuottoindeksille ovat +515,8 prosenttia ja 8,7 % vuotuistettuna. Ylituottoa on siten kertynyt +384 prosenttiyksikköä tuon matkan aikana. Vaatii muuten pokkaa perustaa arvorahasto silloin, kun miltei kaikki intoilevat teknologiaosakkeiden perään! Erään lehtiotsikon mukaan ”Puttonen antoi Nokialle potkut” – Vesa Puttonen oli silloin Heikkilän esimies. Heikkilän track record koostuu kolmesta eri rahastosta eri rahastoyhtiöissä ja työpaikanvaihdosten yhteydessä on ollut pieniä taukoja.

Viimeisimmän arvorahaston kohdalla hävisimme Suomen markkinan yleiselle kehitykselle, koska arvosijoittajan vastatuulet olivat meille liikaa ja pidimme asiakkaillemme luvatun sijoitustyylin muuttumattomana eli pitkälti Fama & French -tutkijaparivaljakon alhaisen P/B-luvun hengen mukaisena. Kovin moni asia tekemisemme osalta ei silti jäänyt totuuden nimissä kaduttamaan, koska toimimme täysin sijoitusstrategiamme mukaisesti. Absoluuttinen tuotto oli rahaston toiminnan ajalta useimpia tyydyttävä, etenkin valittu strategia huomioiden. Kokonaisuutena vastaavia pitkän aikavälin track recordeja Suomi-osakerahastokentästä ei meille kuitenkaan ole vastaan tullut ainakaan kymmenien miljoonien tai satojen miljoonien eurojen rahastokokoluokassa. Suomen osakemarkkinoille keskittyviä arvosijoitusrahastoja ei käsityksemme mukaan ole jäljellä ainuttakaan eikä Fivan hakemuspuolella ole uskoaksemme suoranaista ruuhkaa kyseisessä kategoriassa tälläkään hetkellä…

Proprius Partnersin salkunhoitajien näytöt Euroopan osakemarkkinoilla (Suomen ulkopuolella)

Suomi-osakkeet saavat mediakiinnostuksen vuoksi yleensä suurimmat palstatilat, mutta suurimpia rahoja olemme liikutelleet Suomen ulkopuolisen Euroopan osakemarkkinoilla. Osaamisalueinamme ovat erityisesti saksankielinen Eurooppa (Saksa, Sveitsi & Itävalta) ja Skandinavia (Ruotsi, Tanska & Norja).

3) Saksankielisen Euroopan arvostrategialla Jonas Koivulan pitkä track record on loistava. Kahden eri työnantajan leivissä 2.1.2006-31.7.2021 tuottoa kertyi yhteensä +440,0 prosenttia eli noin 11,4 prosenttia vuotuistettuna. Samaan aikaan Euroopan osakemarkkinoita kuvaava STOXX Europe 600 Net Return Eur -indeksi tuotti +168,9 prosenttia eli 6,6 prosenttia vuotuistetusti. Näin ollen kaikkinensa tuona aikana tuottoeroa kertyi noin +271,1 prosenttiyksikköä. Tässä erityisesti viimeisenä ennen Proprius Partnersin aikakautta hoitamamme rahasto nousi noin 250 miljoonan euron kokoluokkaan, ja kyydissä oli useita Suomen suurimpia instituutiosijoittajia. Kyseisen rahaston tuotto oli salkunhoitokautemme aikana 9.9.2011-31.7.2021 +248,2 prosenttia (13,4 prosenttia p.a.), kun STOXX Europe 600 Net Return Eur -indeksi tuotti +169,1 prosenttia (10,5 prosenttia p.a.). Suorituksen arvoa nostaa se, että arvosijoittaminen ei tyylinä ollut muodissa, mutta omaksuimme tässä arvostrategiassa hieman väljemmän ”arvon” määritelmän, mikä antoi meille pelivaraa. Koetimme siis luoda itse myötätuulta suhteellisen voimakkaisiin arvosijoittajan vastatuuliin. Kyseinen rahasto oli salkunhoitokautemme aikana paras Suomesta hoidetuista Eurooppa-rahastoista.

Saksa on meille tältä kohdealueelta tärkein markkina ja viime vuosinakin se on ollut monien sijoittajien vihaama markkina esimerkiksi energiakriisin, komponenttipulan, teollisuuspainotuksen ja Ukrainan tukemisen viivyttelyn seurauksena. Tästäkin huolimatta DAX-indeksikin on hiljattain kellottanut taas uudet huippulukemat. Saksassa on huomattava määrä oman sektorinsa johtavia yrityksiä, ja monet niistä ovat perheyhtiöitä, joilla kvartaalin sijaan pohditaan seuraavaa 25 vuotta.

4) Saksankielisen Euroopan pienyhtiöpuolella Koivula ja Viitikko saavuttivat toimintakautensa aikana 2.11.2015-31.7.2021 +79,6 prosentin tuoton (10,7 prosenttia p.a.), kun STOXX Europe 200 Small Net Return -indeksi tuotti vastaavalla jaksolla +67 prosenttia (9,3 prosenttia p.a.). Rahaston historia oli niin meidän kuin asiakkaidemme makuun liian volatiili, mutta kokonaisuutena tuotto oli kuitenkin kohtuullinen ja hoidettavat varat myös tässä strategiassa olivat suurimmillaan noin 150 miljoonaa euroa.

5) Skandinaviaan sijoittava arvorahasto Viktor Lindellin luotsaamana tuotti 19.11.2014-31.7.2021 +138,3 prosenttia (13,8 prosenttia p.a.), kun MSCI Nordic Countries Net Return EUR -indeksi tuotti +96,2 prosenttia (10,6 prosenttia p.a.). Näin ollen ylituottoa ehti kertyä +42,1 prosenttiyksikköä. Viktor älysi hyödyntää pienten ja keskisuurten arvoyhtiöiden kirjoa arvosijoittajan vastatuulien hoitelemiseksi, ja tulokset puhuvat puolestaan. Monet näistä ostohetkellä arvoyhtiöhinnoitelluista yhtiöistä osoittautuivat kasvuyhtiöiksi, jolloin kasvun ohella paisuivat myös arvostuskertoimet ja rahasto-osuudenomistajat kiittivät. Rahaston kokoluokka oli noin 65 miljoonaa euroa suurimmillaan.

6) Hajautetun eurooppalaisen osinkostrategian puitteissa Koivula, Viitikko, Lindell ja Heikkilä hoitivat poikkeuksellisesti yhteisvoimin rahastoa 14.12.2018-31.7.2021 +37,2 prosentin tuotolla (12,8 prosenttia p.a.) vs. MSCI Europe High Dividend Yield Net Return EUR -indeksi +24,0 prosenttia (8,5 prosenttia p.a.). Rahastossa hyödynnettiin kunkin salkunhoitajan maantieteellisiä ydinosaamisalueita osinkofilosofiaan yhdistettynä.

7) Viimeisenä muttei vähäisimpänä Niko Fagernäs hoiti eurooppalaiseen kasvuyhtiökenttään sijoittavaa rahastoa, joka painotti runsaasti teknologiayhtiöitä. Rahaston tuotto Fagernäsin salkunhoitokaudella 4.6.2018-31.7.2021 oli +76,1 prosenttia (19,6 prosenttia p.a.) ja STOXX Europe 600 Net Return Eur -indeksi tuotto vastaavalla jaksolla +28,3 prosenttia (8,2 prosenttia p.a.), joten ylituottoa kertyi +47,8 prosenttiyksikköä. Nöyryyden nimissä tiedämme jälkikäteen, että erityisesti kasvuyhtiökentässä inflaatio- ja korkokuvan nopea muutos sai hinnoittelukertoimet romahtamaan eli varmastikaan tuottolukemat eivät olisi näin hyviä tähän päivään asti jatkettuina.

Yhteenveto

Pidämme sijoittamista erittäin vaikeana lajina, jossa erikoistumnen on ainoa järkevä tie markkinakehitystä parempaan lopputulokseen, mutta silloinkaan varmuutta menestyksestä ei saada. Geneerisillä one size fits all -sijoitusstrategioilla on vielä hankalampi menestyä, ja useilla sellaisista strategioista on hankala nähdä valoista tulevaisuutta.

Proprius Partnersin salkunhoitajilla on takavuosilta varsin kelvolliset näytöt markkinoiden voittamisesta valituilla sijoitustyyleillä ja valituilla maantieteellisillä alueilla. Yhtiömme taival on vasta alkamassa, joten toivotamme asiakkaat ja tulevat asiakkaat lämmöllä mukaan. Tuottoja emme voi taata, mutta ainakin teemme nöyrästi monia asioita mahdollisuuksiamme parantaaksemme. Historialliset näytöt antanevat myös osviittaa siitä, että pitkällä aikavälillä salkunhoitajiemme työ on ollut hyvin tuloksellista asiakkaillemme. Sijoitusfilosofiastamme voi lukea hieman lisää esimerkiksi täältä: https://proprius.fi/sijoitusfilosofiamme/.

Kesäterveisin,

Olli Viitikko ja koko Propriuksen salkunhoitotiimi

Proprius Partners Oy

Vastuunrajoituslauseke

 

Proprius Partners Oy (jäljempänä Proprius) on laatinut tämän materiaalin, joka ei ole osa vaihtoehtorahaston virallista tuotemateriaalikokonaisuutta. Esitetty informaatio saattaa sisältää Propriuksen yleistä tietoa ja näkemyksiä informaation julkaisuhetkellä, joita voidaan erikseen ilmoittamatta muuttaa, ja jotka perustuvat Propriuksen parhaan kykynsä mukaan tekemiin arvioihin ja mielipiteisiin pohjautuen sen luotettavina pitämistä julkisista lähteistä kokoamaansa informaatioon. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, mutta Proprius tai sen työntekijät eivät voi taata esitettyjen tietojen, arvioiden tai mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eivätkä vastaa kolmannelta saatujen tietojen oikeellisuudesta. Materiaalissa esitetyt tiedot voivat muuttua tai ovat voineet muuttua materiaalin laatimisen jälkeen. Proprius ei vastaa mistään välittömästä tai välillisestä tappiosta, joka aiheutuu siitä, että asiakas on käyttänyt julkaisua perusteena sijoituspäätökselleen.

Esitys tai sen sisältämät tiedot eivät ole sijoitus-, vero-, kirjanpitoneuvoja tai lainopillisia neuvoja, kehotus kaupankäyntiin tai muihin sijoitustoimenpiteisiin tai niiden tekemättä jättämiseen eikä niitä voida missään tilanteessa pitää rahoitusvälineen myynti- tai ostotarjouksena.

Esitetyt tuotto-odotukset ovat vain suuntaa-antavia arvioita, eivätkä ne ole lupauksia tulevasta tuotosta tai korosta. Sijoittajan tuotteesta saama tuotto määräytyy markkinoiden kehityksen mukaan. Markkinoiden kehitys on tulevaisuudessa epävarmaa, eikä sitä voida ennustaa tarkasti. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Asiakas voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Esitetyt tiedot eivät perustu rahoitusvälineen liikkeeseenlaskijan tai rahoitusvälineen kohde-etuuksien puolueettomaan sijoitustutkimukseen tai -analyysiin.

Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä  perehtyä vaihtoehtorahaston ominaisuuksiin, riskeihin ja kuluihin, jotka ilmenevät esimerkiksi rahaston avaintietoasiakirjasta ja rahastoesitteestä. Asiakkaan tulee myös perehtyä vaihtoehtorahastojen sääntöihin. Rahastojen avaintietoasiakirjoihin, sääntöihin ja hinnastoon voi tutustua osoitteessa www.proprius.fi tai Propriuksen toimipisteessä. Asiakas vastaa aina yksin sijoituspäätöstensä ja toimeksiantojensa taloudellisista seuraamuksista. Proprius ei vastaa mistään välittömistä, välillisistä tai seurannaisluontoisista vahingoista tai tappioista, joita tässä materiaalissa esitetyn informaation käyttö voi aiheuttaa.

Propriuksen valvovana viranomaisena toimii Finanssivalvonta.

Tämä materiaali on Propriuksen immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa eikä sitä saa millään tavalla jäljentää, julkaista tai levittää ilman Propriuksen kirjallista etukäteislupaa. Kaikki oikeudet pidätetään.