Mr. Market lyö totuuden pöytään Helsingin pörssin top 10 -yhtiöistä

Picture of Olli Viitikko

Olli Viitikko

***Alla esitetyt kommentit eivät edusta Proprius Partners Oy:n tai tekstin kirjoittajan näkemyksiä. Mitään tekstissä mainittua ei pidä tulkita sijoitussuosituksena tai kehotuksena minkäänlaisiin toimiin arvopapereilla.***

On oletettavaa, että kaikki lukijat eivät tiedä Mr. Marketia. Hän on arvosijoittamisen pioneerin, Benjamin Grahamin, The Intelligent Investor -klassikkoteoksessa esittelemä kuvitteellinen ja mielialaltaan hyvin ailahteleva hahmo, joka on välillä yltiöpositiivinen ja välillä täysin maansa myynyt. Käytännössä Mr. Market kuvastaa markkinoiden laumakäyttäytymistä suuntaan ja toiseen eli etenkin jälkikäteen hänen käytöksensä on usein helppo todeta täysin järjenvastaiseksi. Yksi hänen ominaisuuksistaan on myös se, että ”he is there to serve you, not to guide you” eli kylmäpäinen ja omia polkujaan kulkeva sijoittaja voi hyötyä Mr. Marketin poukkoilevasta sekoilusta sijoitusmaailmassa. Mr. Market usein ostaa huipulla ja myy pohjilla, vaikka onhan sijoittaminen hyvin vaikeaa ja usein nöyryyttävää meille kaikille.

Päätin pitkästä aikaa soittaa Mr. Marketille ja vaihtaa kuulumiset Helsingin pörssin suuryhtiöiden rankasta sutimisesta muihin läntisiin osakemarkkinoihin verrattuna. Tässä referoin puheluni tulokset kymmenen markkina-arvoltaan suurimman yhtiön osalta:

  1. Nordea (40 miljardia euroa)

”Korkotason huiput ovat takana, mutta uskon kyllä Norpan laskeneeseen riskitasoon ja kykyyn luoda pääomia ja lingota ne takaisin omistajille. Myyn tätä kyllä heti, jos pankkihermoilu pääsisi viime vuoden kevään tapaan valloilleen ja siinä ei silloin hintalappuja katsella.”

  1. Kone (23 miljardia euroa)

”Tämä on edelleen täysi Kiina-peli. Siellä kiinteistömarkkinat ovat luhistumispisteessä, mutta valtiovalta yrittää elvyttää todella vakavasti sairasta potilasta. Huoltobisnes on kyllä erinomaisen houkutteleva. Arvotan tämän huoltoyhtiönä ja uuslaitepuolesta hieman ekstraa. Minulla kesti yllättävän kauan älytä, että Kiinan vetämä supersykli päättyi ja osake meni ex-growth-jämälaariin.”

  1. Sampo (20 miljardia euroa)

”Ässiä ei ole enää juurikaan hihassa, mutta If on parhaita assetteja, mitä näistä Helsingin papereista keksin. Harva itse asiassa vieläkään ymmärtää, miten hyvä bisnes se on. Hintalappu pitää mielialani poikkeuksellisen neutraalina, vaikka triggerit ylöspäin ovatkin melko vähissä. Heitän pihalle, mikäli If:n combined ratio nitkahtaa hivenenkin ylös.”

  1. Neste (20 miljardia euroa)

”Olen shortannut tätä Lontoon tyttöjen ja poikien kanssa isosti, koska uskoin heidän teesejään ennemmin kuin suomalaisten long only -uunojen toiveajattelua uusiutuvien tuotteiden marginaalien pitävyydestä ja alhaisesta valuaatiosta. Kaikkihan sen tietävät, että tuotantomäärät nousevat tulevina vuosina, joten mikäli marginaalit saataisiin oikeasti pidettyä korkealla, niin ostan tämän ylös 40 prosenttia muutamaan kuukauteen – ei tunnu missään.”

  1. Nokia (19 miljardia euroa)

”Tölkin eteenpäin potkimisen SE-tulos lähenee, mutta vaarana on astua tölkin päälle. Suomalaiset tech-yhtiöt… Ei ehkä kaikista elinvoimaisin paikka olla. Arvostus on halpa – niin, kuuntelin samaa höpinää silloinkin, kun Apple alkoi syrjäyttää Noksua toden teolla. Muistutan, että tech-firmoissa arvostuksien katsominen johtaa sellaisiin value trappeihin astumiseen, että siinä ei paljon 5G-syklit auta. Niin ja eihän näistä uusista G:istä mitään hyötyä näille hardware-firmoille ole muutenkaan – kaikki rahat uppoavat T&K:hon ja niitä ei ikinä takaisin saa.”

  1. UPM (17 miljardia euroa)

”Alalle tulon esteet ovat isot ja Umppi on osannut hoitaa hajautettua portfoliotaan ensiluokkaisesti. Jotenkin en halua myydä tätä, vaikka 2023 oli surkea ja 2024:kään ei ole kummoinen. Kunhan sykli vähän elpyy, niin tämä nakuttaa 10 % free cash flow yieldiä, joten ei minulla ole intohimoja tehdä mitään.”

  1. Fortum (10 miljardia euroa)

”Kasvuprofiili on niin niukka, että veivaan osakkeen ympärillä kulloisenkin säätilanteen mukaan. Pitkään pitoon tästä ei vaan tunnu olevan, vaan ennemmin ostan esim. Nordeaa kassavirtaosakkeena. Sen myönnän, että yhtiö selvisi kuin selvisikin sotkuistaan hämmästyttävän hienosti. Osinko tulee laskemaan tämän kevään yliluonnollisen korkeilta tasoilta – believe me.”

  1. Stora Enso (9 miljardia euroa)

”Metsäomistukset ovat tuntuvasti yliarvostettuja, mutta toisaalta bisnessykli on varmaankin pohjannut. Ostan tätä momentumin parantuessa aika tarmokkaasti, mutta sitä ennen totean vaan, että Umpissa vara parempi. Stora on kuitenkin kankea virastotalo, kun taas Umpissa ymmärretään omistaja-arvon päälle. Joka kerta, kun Storan bisnessykli sakkaa, muistaa, miten volatiili tämä yhtiö todellisuudessa on.”

  1. Wärtsilä (9 miljardia euroa)

”Olen ostanut isosti. Yhtiö ei ole kasvanut käytännössä ollenkaan sitten vuoden 2009, mutta viime aikoina olen alkanut taas ostaa tarinan. Service vetää, ja Wärre taitaa todella jopa hieman hyötyä vihreästä siirtymästä. Storage on oikeasti aika surkea bisnes, mutta nyt markkinan kiimaillessa se onkin hyvä tuutata pihalle. Toimari on vakuuttanut. Jotenkin tuntuu, että strategia on selvä.”

  1. Telia (9 miljardia euroa)

”Elisan markkina-arvo oli kai jo käytännössä samoilla tasoilla kuin tämän ruotsalaisen virastotalon. Tellu on johdon laatikkoleikkien paraatiyhtiöitä. Kukaan ei ole saanut tätä kääntymään, enkä usko että saakaan. Arvostus ei minua oikeastaan tässä kiinnosta, ensin pitäisi uskoa, että joku voi todella tämän kääntää.”

Vastuuvaraumalauseke

Proprius Partners Oy (jäljempänä Proprius tai yhtiö) on laatinut tämän materiaalin, joka ei ole osa yhtiön virallista tuotemateriaalikokonaisuutta. Esitetty informaatio saattaa sisältää Propriuksen yleistä tietoa ja näkemyksiä informaation julkaisuhetkellä, joita voidaan erikseen ilmoittamatta muuttaa, ja jotka perustuvat Propriuksen parhaan kykynsä mukaan tekemiin arvioihin ja mielipiteisiin pohjautuen sen luotettavina pitämistä julkisista lähteistä kokoamaansa informaatioon. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, mutta Proprius tai sen työntekijät eivät voi taata esitettyjen tietojen, arvioiden tai mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eivätkä vastaa kolmannelta osapuolelta saatujen tietojen oikeellisuudesta. Materiaalissa esitetyt tiedot voivat muuttua tai ovat voineet muuttua materiaalin laatimisen jälkeen. 

Esitys tai sen sisältämät tiedot eivät ole sijoitus-, vero-, kirjanpitoneuvoja tai lainopillisia neuvoja, kehotus kaupankäyntiin tai muihin sijoitustoimenpiteisiin tai niiden tekemättä jättämiseen eikä niitä voida missään tilanteessa pitää rahoitusvälineen myynti- tai ostotarjouksena. 

Esitetyt tuotto-odotukset ovat vain suuntaa antavia arvioita, eivätkä ne ole lupauksia tulevasta tuotosta tai korosta. Sijoittajan tuotteesta saama tuotto määräytyy markkinoiden kehityksen mukaan. Markkinoiden kehitys on tulevaisuudessa epävarmaa, eikä sitä voida ennustaa tarkasti. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Asiakas voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Esitetyt tiedot eivät perustu rahoitusvälineen liikkeeseenlaskijan tai rahoitusvälineen kohde-etuuksien puolueettomaan sijoitustutkimukseen tai – analyysiin. 

Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä perehtyä Propriuksen julkaisemiin virallisiin dokumentteihin osoitteessa www.proprius.fi/dokumentaatio tai Propriuksen toimipisteessä. Asiakas vastaa aina yksin sijoituspäätöstensä ja toimeksiantojensa taloudellisista seuraamuksista. Proprius ei vastaa mistään välittömistä, välillisistä tai seurannaisluontoisista vahingoista tai tappioista, joita tässä materiaalissa esitetyn informaation käyttö voi aiheuttaa. Propriuksen valvovana viranomaisena toimii Finanssivalvonta. Tämä materiaali on Propriuksen immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa eikä sitä saa millään tavalla jäljentää, julkaista tai levittää ilman Propriuksen kirjallista etukäteislupaa. Kaikki oikeudet pidätetään

Katso lisää Propriuksen kirjoituksia!

Markkinakirje VII – Ende gut, alles gut

Yksi Proprius Partnersin erikoissijoitusrahastoista on DACH Value, jonka ydinajatus on sijoittaa arvosijoitustyylillä saksankielisen Euroopan yhtiöihin. Kun salkunhoitajamme Jonas Koivula aloitti Saksan markkinan seuraamisen 2000-luvulla, oli

Lue lisää >>

Markkinakirje VI – Historian siivet havisevat

Kirjoitettu 1.8.2024 1990-luku muistetaan lopulta loistavana osakkeiden vuosikymmenenä, mutta se alkoi globaalin talouden osalta melko kivisesti. Yhdysvallat ajautui taantumaan keskuspankki FED:n aggressiivisten koronnostojen takia. FED

Lue lisää >>

Tulosvaroittajia piestään nyt voimakkaasti

Q2-tuloskausi on vasta lähtökuopissaan, mutta tulosvaroituksia niin positiivisessa kuin negatiivisessa mielessä on jo tietyiltä yhtiöiltä saatu. Kurssireaktiot ovat paikoin olleet varsin kovia etenkin negatiivisten tulosvaroitusten

Lue lisää >>