Uutiset Suomesta ovat viime vuosina olleet kohtuullisen yksipuolista luettavaa. Meillä ei ole kasvua, meillä ei ole osaamista, olemme pudonneet tekoälyssä, meillä on tavattoman jäykät rakenteet, otamme liikaa velkaa, valtio ei tue tarpeeksi sitä, tätä ja tuota. Sen sijaan Ruotsissa kaikki on ollut toisin: on kasvua, osaamista, menestystä ja oikeita päätöksiä.
Muu Eurooppa on ollut pitkälti Suomi-kastia. Ei osaamista, jatkuvaa riitelyä, kinaamista, välistävetoa, innovaatioiden puutetta. Sen sijaan valtameren takana on kaikki ollut toisin: osaavaa työvoimaa, upeaa innovointia, suurimmat pörssiyritykset ja kaikki suurin piirtein toisin kuin meillä vanhalla mantereella.
Tässä ympäristössä Suomi-salkunhoitajalla ei ole viime vuosina ollut helppoa, vaikka olen kertonut, että kyllä meidänkin pörssiyhtiömme osaavat. Niilläkin on asiakkaita ja vaikka niiden kasvu on vaivalloista, ne osaavat silti. Eipä ole auttanut. Tähän kevääseen asti suomalaisten pörssiyhtiöiden tehtäväksi on jäänyt maksaa tuhteja osinkoja, jotka sitten on investoitu kiireellä toiselle puolelle maailmaa kovemman kasvun perässä.
Katsotaanpa hetken kuitenkin asioita toiselta kantilta. Näkökulmasta, jossa on mahdollisuuksia, ei pelkkiä uhkia. Näkökulmasta, jossa tehdään eikä pelätä. Näkökulmasta, jossa voitetaan eikä hävitä. Koska olen osakesalkunhoitaja Proprius Partners Oy:ssä, näkökulmani koskee puhtaasti yritys- ja sijoitusnäkökulmaa. Siihen vaikeimpaan ratkaistavaan ongelmaan, poliittisiin päätöksiin, minä en ota kantaa eikä minulla ole ratkaisuja.
Katsotaan maailmaa siis yritysnäkökulmasta, otetaan vaikka pieni varainhoitoyhtiö Helsingissä, joka sai toimiluvan tammikuussa 2023. Markkinoilla oli paljon toimijoita, joten kilpailijoista ei ollut pulaa. Sääntely oli tuonut alalle aivan mielettömästi lisärasitusta, jonka vuoksi koko idea vaikutti hullulta ja monien mielestä suorastaan typerältä. Vain totaaliset idiootit perustavat uuden varainhoitofirman Suomeen. Mutta mitä vielä, nämä viisi salkunhoitajaa löysivät toisensa sekä vielä viisi muuta tiimin jäsentä, ja ei muuta kuin tuulta päin!
Pyydettiinkö valtiolta, eduskunnalta tai ylipäänsä joltain yhteisillä varoilla pyöriviltä instituutioilta rahaa toiminnan aloittamiseen? No ei todellakaan pyydetty. Kerättiin markkinatalouden mukaisesti liiketoimintaan uskovilta sijoittajilta rahaa ja laitettiin oma osaamisemme peliin. Ostettiin itse kahvikupit ja pöydät, tingattiin IT-palvelutarjoajia ja maksettiin lakitoimiston laskuja. Sellaista yritystoiminnan pyörittäminen on. Riskinottoa, työtä, mutta niin pirun hienoa toimintaa ja tohinaa. Mietittiin asiakasryhmiä, tuotteita, markkinointia, kustannuksia ja laadittiin toki alkuun yrityksen arvot ja visio. Tämä kaikki oli sitä uuden innovointia. Se ei ole helppoa, mutta onnistuessaan ihan mielettömän kiehtovaa ja antoisaa. Ei välttämättä taloudellisesti, mutta ainakin henkisesti.
Nyt reilut kaksi vuotta toimittuamme Proprius Partnersin henkilökunta on kasvanut, olemme voitollisia, meillä on hoidettavana lähes 160 miljoonaa euroa asiakkaiden varoja, ja viides rahastomme on juuri aloittanut toimintansa. Tätä kirjoitettaessa (13.5.2025) kaikki rahastomme ovat lähtötasonsa yläpuolella. Itse asiassa toimintamme tuntuu paremmalta kuin kertaakaan tähän mennessä, ja suurin kiitos siitä kuuluu asiakkaillemme.
Miksi sitten otan Propriuksen esimerkiksi? Sen takia, että sen tarinan tunnen ja tiedän.
Nyt tullaan siihen isompaan kuvaan ja suomalaisiin yrityksiin. Olen tehnyt sijoitusrahaston hoitajana sijoituksia suomalaisiin pörssiyhtiöihin ensi syksynä 30 vuotta. Taidan olla sitä kokeneempaa kaartia alalla ja nähnyt 90-luvun hurjan nousun, 2000-luvun teollisuusyhtiöiden globalisoitumisen ja finanssikriisistä alkaneen tuskan. Viimeiset viisi vuotta ovat edelleen olleet hyvin opettavaisia, koska on tapahtunut niin monta ainutlaatuista ja isoa tapahtumaa. Mutta silti, yritys on tehty ameebaksi, jatkuvaksi muotoaan muuttavaksi organismiksi. Sen tehtävänä on sopeutua, muuttua ja rakentaa itsensä uudelleen muuttuvissa olosuhteissa. Tämän ameeban ohjaavia voimia ovat omistajat, heitä edustava hallitus, sekä toimiva johto, joka yhdessä henkilöstön kanssa tekee tuota muuntautumista. Muutos on jatkuvaa ja pysyvää. Epävarmuus ja sumuinen näkymä on käytännössä jokapäiväistä. Siihen kuuluu vastata omilla toimilla. Ei pyytämällä jotain ulkopuolista tahoa, kuten poliittista hallitusta tai eduskuntaa apuun. Ei odottamalla rahoja yhteisestä veronmaksajien kassasta tai loputtomasti syytellen muita osapuolia. Tai sanomalla, että valtion ”innovaatiopolitiikka” ei toimi.
Nyt on yrityksissä peiliin katsomisen paikka. Ratkaisu löytyy sieltä. Aletaan ihan itse keksiä asiakkaiden tarpeisiin sellaisia ratkaisuja, jotka tuovat heille lisäarvoa ja joita he ovat halukkaita ostamaan. Ollaan luovia, rohkeita, ketteriä, nopeita ja innovatiivisia. Se ratkaisu on meillä, eikä kellään muilla.
Tämän hetken suomalaisen yrityselämän tilanne on kutakuinkin seuraava: Palkkaratkaisut on tehty kolmeksi vuodeksi ennakoivasti ja varsin maltilliseen tasoon. Tiedetään, mikä kustannustaso Suomessa vallitsee. Korkotaso on tullut merkittävästi alaspäin ja EKP:n ennustettavuus hitaana toimijana on itse asiassa satanut meidän laariin. Rahoituksen kustannus ei voi olla este tuottaville investoinneille. Raaka-aineiden ja energian hinnat ovat tulleet alas, työvoimaa on hyvin saatavilla, kotitalouksien ostovoima kasvaa ja maailman markkinat ovat edelleen täysin auki – niin idässä (ei toki siellä hyökkäyssotaa käyvässä valtiossa), lännessä kuin etelässäkin. On valtavia tarpeita, jotka odottavat hyviä ratkaisuja ja joista saa erinomaista kasvavaa liiketoimintaa. Suomeen halutaan tuoda pysyviä datakeskuksia, joihin säilötään globaalien jättien asiakkaiden tietoja. Miksi? Koska olemme ennustettava, vakaa ja jopa ilmastoltaankin sopiva maa. Tätä kirjoitettaessa saksalainen puolustusteollisuuden jätti Rheinmetall kertoi yhteistyöstään suomalaisen ICEYE-yhtiön kanssa, jossa luodaan satelliittiyhteistyötä. Siis eurooppalainen huipputärkeä puolustusjätti haluaa tehdä yhteistyösopimuksen nimenomaan suomalaisen korkean teknologian yhtiön kanssa. Ja kaiken huippuna, Helsingin pörssi on noussut alkuvuonna +12 % ja vuosi ei ole edes puolivälissä. Voisiko se lasi vihdoinkin näyttää olevan puoliksi täynnä?
Voisin jatkaa tätä listaa loputtomiin, mutta säästääkseni lukijoitani, totean vain, että edellytykset menestyksellisen liiketoiminnan tekemiseen ovat erinomaiset. SIIS ERINOMAISET. Nyt otetaan itseä niskasta kiinni, lopetetaan ulina ja ruikutus, kääritään hihat ja aletaan töihin. Se on yrityksistä itsestä kiinni. Kuten tämän kevään jättiyllätyksen jääkiekossa tehneen Lappeenrannan Saipan valmentaja Raimo ”Raipe” Helminen kannusti pelaajiaan rohkeuteen, samaa toivon nyt pörssiyritysten omistajilta, hallituksilta ja toimivalta johdolta – pelatkaa rohkeasti ja rohkeammin. Muuten me häviämme tämän pelin.
Näin me sen Propriuksessa ajattelemme.