Helsingin pörssin yleisilme taantui taas kesän kynnyksellä valitettavan harmaaseen plus/miinus- nolla olotilaan indeksimuutoksella mitattuna vuoden alusta. Heinäkuussa alkaneen tuloskauden odotettiin tuovan jonkinlaista valoa tilanteeseen, mutta lopputulos jäi hyvinkin odotetuksi. Yhteenlaskettavat liikevaihdot laskivat viime vuodesta, samoin liiketulokset. Toisaalta laskuvauhti hidastui alkuvuoteen ja mikä tärkeintä, sekä tulokset että liikevaihdot ylittivät niukin naukin konsensusodotukset. Optimistisena Suomi-salkunhoitajana uskon meillä pohjan saapuneen ja jos jollain kirjaimella kehitystä kuvaisi, olemme U-kirjaimen pohjalla. Tosin osa mediassa esiintyneistä tahoista toteavat Suomen olevan L-tiellä, joka voi tällä hetkellä pitää ihan paikkansakin. Mitään suurta kasvupyrähdystä emme nähneet, joskin myös pahimmat pettymykset jäivät yksittäisiin yhtiönimiin.
Kun mietitään viime vuosien kehitystä, heikentyneitä tuloksia ja liikevaihtoja, ei naapurimaamme Venäjän poistumista luvuista voi olla havaitsematta. Ei vain Fortumin tai Nokian Renkaiden tulokset ovat tulleet alaspäin, vaan viime vuonna Venäjän markkinoilta poistui varsin moni suomalainen pörssiyhtiö. Ja hyvä niin, joskus eettiset valinnat maksavat selvää rahaa ja sitä me kotipörssin osakkeenomistajat nyt osaltamme kannamme mukanamme. Toinen selvä huomio on kasvun puuttuminen monelta yhtiöltämme. Tulosta tehdään kustannuksia leikkaamalla ja tehostamalla, joka näyttää olevan varsin hyvin hallussa. Mutta uusia läpimurtotuotteita tai -palveluita näkyy aika vähän. Lisäksi korkotason nopea nousu globaalisti iski kovaa erityisesti vihreän siirtymän yhtiöihin, joiden rahoitus oli pitkälti kiinni alhaisesta korkotasosta. Nyt monessa näistä yhtiöistä on nähty hankkeiden siirtymisiä, viivästymisiä ja suoranaisia konkurssejakin. Helsingin pörssissä onneksi vähemmän. Mutta vertailussa muun maailman pörsseihin ei ole yhtä ainoata syytä, joka aiheuttaa meille tätä apatiaa. Uskokaamme, että pohja tuloksissa alkaa olla nyt saavutettu ja edessä olisi hieman valoisampi tulevaisuus.
Helsingin yleisindeksi on heinäkuun alusta tähän päivään (21.8.) noussut + 1,3 %, Arvo Suomi-rahaston muutos 1,3 % ja Micro Finland-rahaston muutos 0,9 %. Eli voi sanoa, että sekä salkunhoitajat että osuudenomistajamme saivat nukkua kesäyönsä rauhassa. Elokuun alussa Japanin lasku ja nousu aiheutti myös meillä n. 4 – 5 % laskun, joka sitten palautui seuraavien viikkojen aikana takaisin. Eli ei suuria muutoksia indeksitasolla.
Helsingin tämän vuoden tähdet ovat löytyneet konepajojen joukosta. Konecranes, Cargotec ja Wärtsilä ovat kaikki ylittäneet odotukset ja kertoneet, että maailmantaloudessa kauppa käy ihan hyvin. Osaltaan näihin kurssinousuihin ovat vaikuttaneet yhtiöiden pitkäjänteiset panostukset huoltoliiketoimintaan, jotka ovat näkyneet tuloksen parantumisena ja tuloksen heilahteluna pienenemisenä. Myös vihdoin odotettu Cargotegin jakautuminen avasi sijoittajille mahdollisuuden itse päättää, missä liiketoiminnassa haluaa olla ja missä ei. Keskittyminen on myös Propriuksen arvoissa, joten taas se näyttäytyy hyvällä tavalla sijoituskohteissamme. Olemme jakautumisen jälkeen ostaneet halventuneen Kalmarin osakkeita Arvo Suomi-rahastoon. Pienimmistä yhtiöistä varsin positiivista kehitystä on saatu mm. Harvialta, jonka tuotteet käyvät erityisesti Yhdysvalloissa kaupaksi kuin kuuma sauna. Kasvu on vahvaa ja kannattavaa. Yhdysvallat onkin noussut markkina-alueena suuremmaksi kuin saunamaailman kuningas eli Suomi. Kerrankin tuote, jota suomalaisten pitäisi hyvällä syyllä osata myydä maailmalla. Harviaa meillä on ollut kevät Micro Finland-rahastossa.
Heikoiten menestyneistä tänä vuonna kärkeä pitää Neste, joka on joutunut kansainvälisen kilpailun puristuksiin kunnolla. Biopolttoaineiden kasvanut kapasiteetti on romahduttanut Nesteen marginaalit vajaassa vuodessa ja samoin on käynyt osakekurssille. Jatkon kannalta tärkeintä on saada lentokoneiden biopolttoaineiden (SAF) kysyntä poliittisten päätösten mukaisesti ensi vuonna käyntiin. Meillä Nestettä on ollut Arvo Suomi-rahastossa. Myös Kempowerin järjestyksessään toinen tulosvaroitus tänä vuonna oli dramaattinen. Yhtiö muutti arvioitaan todella rajusti ja kääntyi tappiolliseksi toisella neljänneksellä. Sähköautomarkkina maailmalla on hiljentynyt ja samoin latauspisteitä on jäänyt asiakkaiden varastoon odottamaan tulevaisuutta. Meillä ei Kempoweria ole ollut rahastoissa, ainakaan toistaiseksi.
Q2 tuloskauden positiiviset:
- Konepajat, esim. Konecranes. Cargotec ja Wärtsilä. Tulokset ylittivät reilusti odotukset. Uudet tilaukset laskivat Kalmarissa, Metsossa ja Valmetissa, joiden kurssit ovat olleet myös paineessa.
- Pankit ja rahoitus. Sekä Nordea että Sampo etenivät kuin juna. Kummassakaan ei mitään suurempaa dramatiikkaa ja markkina yrittää tehdä näistä tikusta asiaa. Sampo ottaa Top Danmarkin haltuunsa ja pienemmistä pankeista OmaSp:n taseen perkaus jatkui.
- Metsäteollisuus ylitti lievästi odotukset ja odottavaa paranevaa loppuvuotta nousseiden sellunhintojen myötä. UPM:n Uruguayn sellutehdas pyörii loppuvuonna täysillä ja Storaenson tuloskunnon pitäisi parantua reippaasti viime vuoden romahduksesta.
- Terveydenhuoltosektori Suomessa tekee kannattavuusloikkaa. Yksityinen terveydenhuolto saa taas asiakkaita ja julkisen terveydenhuollon säästötoimenpiteet lisäävät kehitystä. Terveystalo, Pihlajalinna kuin myös Orion ovat kaikki parantaneet selvästi tulostaan.
- Pienemmissä yhtiöissä mainittakoon hyvin kasvavat Qt ja Harvia. Samoin keväällä annin järjestänyt Exel Composites näyttää saaneen tulostaan kuntoon. Pienemmissä yhtiöissä hajonta on suurempaa, mutta esimerkiksi Micro Finlandin osalta saimme varsin kohtuullisia tuloksia.
Q2 tuloskauden neutraalit:
- Nokia, pääsi osaltaan kertakorvauksilla ennusteisiin ja teki kesäkuun lopulla ison yrityskaupan Yhdysvaltoihin.
- Kesko alkaa olla pohjalla, ainakin rakentaminen kaiken kaikkiaan.
- Pienissä mm. WithSecure ja Enento näyttävät myös olevan pohjaamassa, mutta ei suuntaa ylös eikä alas.
- Hyvin monet pörssiyhtiöt menivät tähän laariin ja sen takia tuloskausi oli kokonaisuudessaan melko hajuton ja mauton.
Q2 tuloskauden pettymykset:
- Nesteen romahdus jatkui ja marginaaliohjausta laskettiin kahdesti kesän aikana.
- Kempowerin luvut muuttuivat heinäkuussa vihreistä todella punaisiksi ja kurssi syöksyi todella dramaattisesti alaspäin.
- Kamuxin tie oli vaikea Ruotsissa ja Suomessakin hävittiin markkinaosuutta.
- Lisäksi monelta pienyhtiöltä tuli tulosvaroituksia, joista aika moni kosketti Suomen kuluttajasektoria; Tokmanni, Lindex, Enersense, KH-Group, OmaSp, Merus Power ja Honkarakenne muutamia mainitakseni.
Syksyn hiljalleen koittaessa on yhtiöillä helpommat vertailuluvut viime vuodelta edessään. Toisaalta maailmanmarkkinoilla pelätään välillä taantumaa, välillä inflaation uudelleen nousua. Se ainakin helpottaa, että pitkät korot ovat laskeneet selvästi. Tämä puraisee säästäjää, mutta helpottaa velallisen tilannetta. Samalla se auttaa kaikkein korkoherkimpien osakkeiden liikkeitä.
Hyvää on Helsingin pörssin arvostustaso niin isoissa kuin pienissä yhtiöissä. Meidän Arvo Suomen ennustettu p/e-luku ensi vuodelle on n. 12, joka antaa tulostuottona yli 8 % tuoton. Tästä osinkoina tullaan maksamaan ensi keväänä 5,5 %. Eli kalliiksi ei näitä yhtiöitä voi väittää, jos nykyinen tuloskunto edes jollain tavalla säilyy. Pienissä yhtiöissä Micro Finlandin tämän vuoden p/e-luku on n. 15 ja painuu kasvuodotusten myötä ennusteissa ensi vuonna 11,7:ään. Joten jos tästä osakin toteutuu, on rahastomme salkunhoitajilla muutakin kerrottavaa kuin että rahaston arvo on n. 95.
Eli luottavaisin, mutta tarkkaavaisin mielin katsomme tulevaa syksyä ja olemme myös hankkineet muutamia uusia yhtiöitä erityisesti Micro Finlandin salkkuun. Pieniä painotuksia, mutta kertoo, että uskallamme hiljalleen nostaa riskitasoa rahastossa. Toivotan kaikille osuudenomistajillemme raikasta syksyä ja lähden itse poimimaan näitä punaisiksi kesän aikana muuttuneita omenia konttorimme terveyden edistämiseksi. Tänä kesänä omenoiden poiminta on ollut helpompaa kuin osakepoiminta . Hyvää syksyn alkua!