Tulosvaroittajia piestään nyt voimakkaasti

Picture of Olli Viitikko

Olli Viitikko

Q2-tuloskausi on vasta lähtökuopissaan, mutta tulosvaroituksia niin positiivisessa kuin negatiivisessa mielessä on jo tietyiltä yhtiöiltä saatu. Kurssireaktiot ovat paikoin olleet varsin kovia etenkin negatiivisten tulosvaroitusten pilatessa sijoittajien kesälomatunnelmia.

Tässä kirjoituksessa nostetaan esiin muutama valittu pala keskittyen erityisesti negatiivisiin tapauksiin. Tarkoitus ei ole käsitellä yhtiöiden tilanteita syvällisesti, eikä mitään tekstin kommenttia pidä tulkita minkäänlaisena sijoitusneuvona tai kehotuksena toimiin arvopapereilla. Proprius Partners keskittyy Suomen, Skandinavian ja saksankielisen Euroopan osakemarkkinoihin, joten tekstin sisältö rajoittuu näille maantieteellisille alueille.

Listauksessa kolme ensimmäistä oli kukin ensivilkaisullani 31 prosentin laskussa tulosvaroituksen iskettyä sijoittajien tietoisuuteen eli -31 prosenttia on selvästi tämän tuloskauden armoton rankaisukerroin astetta ikävämmille varoittajille. Peruspettymyksistä on nuijittu tähän asti mielestäni aika normaaliin tyyliin.  

  1. Kempower (Suomi). Laturifirmalta tuli järkyttävän ruma tulosvaroitus suhteessa markkinaodotuksiin eikä pettymys ollut ensimmäinen laatuaan. Varoitus annettiin torstaina 11.7. klo 18.15., joten vain harvat ja valitut ja hyvin nopeat saattoivat ennättää ovesta ulos, mutta seuraavana päivänä kolmisenkymmentä prosenttia miinusta ei tuntunut yhtään perusteettomalta reaktiolta. Kasvuyhtiöiden (ja sen mukaan hinnoiteltujen osakkeiden) pettymykset johtavat usein rajuihin romahduksiin osakekursseissa. Tätäkin seuraavana päivänä luisu jatkui voimakkaana (kirjoitushetken tilanteen mukaan noin 14 prosenttia) eli sijoittajat kyseenalaistavat koko tarinan uskottavuutta toden teolla. Osakkeen huippulukemista on jäljellä karkeasti ¼. Proprius Partnersin rahastoissa ei ole Kempoweria.
  1. CompuGroup Medical (Saksa). Terveydenhuollon ohjelmistoja. Tätä meillä on DACH Value -rahastossamme. Myös tässä tuli uusi ja jossain määrin yllättävä, mutta ei katastrofaalinen tulosvaroitus. On ollut vaikea ymmärtää, miten näin defensiivisellä toimialalla ja vahvassa markkina-asemassa olevan toimijan bisnes on saatu monella rintamalla hankaluuksiin. Kertoimet ovat edulliset ja ovat olleet sitä jo jonkin aikaa, mutta se ei tällä hetkellä kiinnosta ketään. Valoa ei ole lähikuukausina tai -kvartaaleina odotettavissa, joten -30 prosenttia oli tässäkin tosiasia, vaikken olisi niin voimakasta reaktiota itse arvannutkaan. Johto on epäonnistunut niin sijoittajaviestinnässä kuin päätehtävässään eli yhtiön johtamisessa. Emme ole myyneet osakkeita rahastosta, muttemme ole lisänneetkään varoituksen jälkeen. Osake on dyykannut koronapiikistään noin 80 %! Olemme olleet tässä yhtiössä väärin päin, mutta onneksi emme läheskään huipulta lähtien (silloin arvostus oli sietämättömän korkea).
  1. Cliq Digital (Saksa). Streaming-palveluita paketoiva Cliq Digital kuuluu vahvasti ”freak stock” -koriin, ja sieltä penkomalla löytää itselleen useimmiten lähinnä ongelmia. Tämäkin yhtiö ja sen osake vaikuttivat aikoinaan liian hyvältä ollakseen totta, mutta näin 85 prosentin koronahuipuista laskettelun jälkeen voimme todeta, että näin todella oli. Muutama ikävä varoitus tämän vuoden aikana ovat vieneet viimeisetkin luoton rippeet sijoittajilta. Paikallisissa medioissa on ollut paljon ikäviä kirjoituksia yhtiöstä jo aiemminkin. Meillä ei ole Cliq Digitalin osakkeita Propriuksen rahastoissa (mutta aikoinaan on ollut). Niin ja -31 % oli tosiaan ensikatsomalla taulussa myös tässä…
  1. XVIVO Perfusion (Ruotsi). Elinsiirtomarkkinoille terveysteknologiaa tarjoava yhtiö. Tässä puolestaan reaktio voimakkaan positiivinen hyvään Q2-raporttiin (+24 prosenttia). Vahva markkinaosuus, liikevaihdosta noin 95 prosenttia on toistuvaa, ja kulutustuotteissa bruttokate on yli 80 prosenttia. Kovaa kasvua on markkinaodotuksissa, joten tämänkin yhtiön on syytä toimittaa myös jatkossa, koska arvostus sitä edellyttää. Kollegoideni suurin sijoitus Micro Scandinavia -rahastossamme.

Eli pelkoa, inhoa ja hieman ahneuttakin on nähty jo tuloskauden alkumetreillä. Kesällä osakekaupankäynnin vaihtomäärät voivat paikoin jäädä todella alhaisiksi, mikä voi osaltaan voimistaa kurssireaktioita niin ylös kuin alas. Paikoin meininki tuntuu kyllä kaikesta huolimatta todella väkivaltaiselta. Sijoittajan haastava tehtävä onkin pohtia, missä tapauksissa sijoituscase on mahdollisesti räjähtänyt lopullisesti käsiin tai onko vain hypättävä esimerkiksi nousseen osakkeen kyytiin puolipakolla, koska näkymät ovat parantuneet oleellisesti.

Kolmenkymmenen prosentin tietämillä olevat kurssireaktiot hyvin usein kertovat, että jotain oleellista muutosta on sijoitustarinaan tullut. Oli kesä tai talvi, ainakin on syytä pohtia, edellyttävätkö rajut reaktiot mahdollisesti omalle kohdalle osuessaan toimenpiteitä. Proprius Partnersin yksi arvoista on pitkäjänteisyys, mutta sekään ei tarkoita, etteikö mieltään voisi muuttaa. Itse asiassa pitkäjänteisyyden yhteyteen sopii erinomaisesti eräs toinen arvoistamme eli nöyryys, koska sitä sijoittamisessa tarvitaan. Pitkäjänteisestikin toimivan pitää pystyä kääntämään (nöyrästi) takkinsa tarvittaessa. Ehkäpä George Soroksen kylmässä viisaudessa piilee tilanteeseen sopivaa viisautta: ”It’s not whether you’re right or wrong, but how much money you make when you’re right and how much you lose when you’re wrong.”

Menestystä Q2-tuloskauteen ja aurinkoista kesänjatkoa!

Vastuuvaraumalauseke

Proprius Partners Oy (jäljempänä Proprius tai yhtiö) on laatinut tämän materiaalin, joka ei ole osa yhtiön virallista tuotemateriaalikokonaisuutta. Esitetty informaatio saattaa sisältää Propriuksen yleistä tietoa ja näkemyksiä informaation julkaisuhetkellä, joita voidaan erikseen ilmoittamatta muuttaa, ja jotka perustuvat Propriuksen parhaan kykynsä mukaan tekemiin arvioihin ja mielipiteisiin pohjautuen sen luotettavina pitämistä julkisista lähteistä kokoamaansa informaatioon. Pyrkimyksenä on antaa mahdollisimman tarkkoja ja oikeita tietoja, mutta Proprius tai sen työntekijät eivät voi taata esitettyjen tietojen, arvioiden tai mielipiteiden oikeellisuutta tai täydellisyyttä eivätkä vastaa kolmannelta osapuolelta saatujen tietojen oikeellisuudesta. Materiaalissa esitetyt tiedot voivat muuttua tai ovat voineet muuttua materiaalin laatimisen jälkeen. 

Esitys tai sen sisältämät tiedot eivät ole sijoitus-, vero-, kirjanpitoneuvoja tai lainopillisia neuvoja, kehotus kaupankäyntiin tai muihin sijoitustoimenpiteisiin tai niiden tekemättä jättämiseen eikä niitä voida missään tilanteessa pitää rahoitusvälineen myynti- tai ostotarjouksena. 

Esitetyt tuotto-odotukset ovat vain suuntaa antavia arvioita, eivätkä ne ole lupauksia tulevasta tuotosta tai korosta. Sijoittajan tuotteesta saama tuotto määräytyy markkinoiden kehityksen mukaan. Markkinoiden kehitys on tulevaisuudessa epävarmaa, eikä sitä voida ennustaa tarkasti. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta kehityksestä. Asiakas voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Esitetyt tiedot eivät perustu rahoitusvälineen liikkeeseenlaskijan tai rahoitusvälineen kohde-etuuksien puolueettomaan sijoitustutkimukseen tai – analyysiin. 

Asiakkaan tulee aina ennen sijoituspäätöksen tekemistä perehtyä Propriuksen julkaisemiin virallisiin dokumentteihin osoitteessa www.proprius.fi/dokumentaatio tai Propriuksen toimipisteessä. Asiakas vastaa aina yksin sijoituspäätöstensä ja toimeksiantojensa taloudellisista seuraamuksista. Proprius ei vastaa mistään välittömistä, välillisistä tai seurannaisluontoisista vahingoista tai tappioista, joita tässä materiaalissa esitetyn informaation käyttö voi aiheuttaa. Propriuksen valvovana viranomaisena toimii Finanssivalvonta. Tämä materiaali on Propriuksen immateriaalioikeudellisesti suojattua aineistoa eikä sitä saa millään tavalla jäljentää, julkaista tai levittää ilman Propriuksen kirjallista etukäteislupaa. Kaikki oikeudet pidätetään

Katso lisää Propriuksen kirjoituksia!

Markkinakirje VII – Ende gut, alles gut

Yksi Proprius Partnersin erikoissijoitusrahastoista on DACH Value, jonka ydinajatus on sijoittaa arvosijoitustyylillä saksankielisen Euroopan yhtiöihin. Kun salkunhoitajamme Jonas Koivula aloitti Saksan markkinan seuraamisen 2000-luvulla, oli

Lue lisää >>

Markkinakirje VI – Historian siivet havisevat

Kirjoitettu 1.8.2024 1990-luku muistetaan lopulta loistavana osakkeiden vuosikymmenenä, mutta se alkoi globaalin talouden osalta melko kivisesti. Yhdysvallat ajautui taantumaan keskuspankki FED:n aggressiivisten koronnostojen takia. FED

Lue lisää >>

Tulosvaroittajia piestään nyt voimakkaasti

Q2-tuloskausi on vasta lähtökuopissaan, mutta tulosvaroituksia niin positiivisessa kuin negatiivisessa mielessä on jo tietyiltä yhtiöiltä saatu. Kurssireaktiot ovat paikoin olleet varsin kovia etenkin negatiivisten tulosvaroitusten

Lue lisää >>